Noční chlazení budov v podmínkách České Republiky - Šíma, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Disertační práce se zabývá teoretickým zhodnocením potenciálu využití technik nočního chlazení v podmínkách České republiky. Zejména se zaměřuje na zhodnocení potenciálu nočního chlazení, které využívá fyzikální jev sálání proti noční obloze. Tato technika je hojně využívána převážně v suchých a horkých regionech, kde jsou pro tento způsob chlazení nejvhodnější klimatické podmínky. Práce vychází ze stávajícího stavu poznání v oblasti systémů pasivního a nízkoenergetického chlazení. Tyto poznatky aplikuje na podmínky České republiky a pomocí simulací energetického chování budov zkoumá přínos z hlediska zlepšení interního mikroklimatu a z hlediska ekonomiky provozu konvenčních chladicích zařízení. Aby bylo možné stanovit přínos nočního chlazení na provoz budovy v dynamicky se měnících podmínkách. Bylo využito modulárního simulačního programu TRNSYS, který je vhodný pro analýzu energetických systémů budov a jejich chování. Výsledky simulací byly převedeny na parametry tepelné pohody PMV a PPD.

The PhD thesis deals with the theoretical evaluation of the potential use of night cooling techniques in condition of the Czech Republic. Mainly aims to evaluate the potential of night cooling, which uses the physical phenomenon of radiation against the night sky. This technique is widely used mainly in the dry and hot regions where there are the most suitable climatic conditions for this cooling method. The work is based on the current state of knowledge in the area of passive and low-energy cooling systems. These knowledges are applied to the conditions of Czech Republic and by using simulations of the energy, behaviour of the buildings explores the benefits in terms of improving of the internal microclimate and from the perspective of economy operation of conventional cooling equipment. In order to establish the benefits of night cooling on the operation of the building in the dynamically changing conditions, the modular simulation program TRNSYS was used, which is suitable for the analysis of energy systems of buildings and their behaviour. The results of simulation results were converted to thermal comfort parameters of the PMV and the PPD.
Night Cooling in Condition of Czech Republic
Keywords: noční chlazení; pasivní chlazení; alternativní chlazení; sálání proti noční obloze; software TRNSYS; software CalA; tepelná pohoda; Night cooling; passive cooling; alternative cooling; night sky cooling; software TRNSYS; software CalA; thermal comfort