Modernizace laboratorního přípravku a tvorba laboratorní úlohy - Medek, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato práce se zabývá tvorbou výukového přípravku, který studentům umožní vyzkoušet si práci s PLC a jeho periferiemi. Zároveň propojí laboratorní úlohy a projekt předmětu PPA. V práci se rozebírá předmět PPA, jeho laboratorní cvičení a projekt. Stanoví požadavky na nový laboratorní přípravek, který je následně vytvořen. Na něm jsou pak zhodnoceny jeho možnosti použití a jsou k němu vytvořeny dvě laboratorní úlohy, ke kterým je vytvořeno možné řešení. Součástí práce je i stanovení laboratorního standardu, který pojednává o jednotném zapojení konektorů u všech laboratorních přípravků a panelů s PLC.

This thesis deals with the creation of a teaching equipment, that will allow students to experience working with a PLC and its peripherals, as well as connecting the laboratory tasks and the PPA course project. The thesis discusses the PPA course, its laboratory exercises and the project. It lays out the requirements for a new teaching equipment, that is then created. Its potential uses are then evaluated and two laboratory exercises are created for which a possible solution is developed. The work also includes the establishment of a laboratory standard that addresses the uniform connector wiring for all laboratory teaching equipment and PLC panels.
Modernization of laboratory equipment and creation of a laboratory task
Keywords: PLC; Výukový přípravek; Výukový panel; Laboratorní norma; PPA; PLC; Teaching equipment; Teaching panel; Laboratory standard; PPA