Základní škola - Králíková, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Tématem diplomové práce je návrh novostavby základní školy pro první stupeň. Budova je situována v městě Letohrad v Pardubickém kraji. V návrhu školního zařízení je sportovní sál pro žáky i pro možné využití veřejností. Součástí objektu je jídelna s výdejovou kuchyní. Konstrukční systém objektu je stěnový z keramického příčně děrovaného zdiva s vnějším kontaktním zateplením. Objekt je nepodsklepený. Provozně je budova tvořena třemi částmi, výukovou, jídelnou s výdejovou kuchyní a sportovním sálem se zázemím. Ve výukové části je objekt dvoupodlažní, zbylá část je jednopodlažní s vegetační střechou. Všechny střechy jsou řešeny jako ploché jednoplášťové. Objekt je navržen pro výuku 150 žáků. Větrání budovy je zajištěno vzduchotechnickým zařízením. Vstup do objektu je bezbariérový, uvnitř budovy je instalován výtah.

Diploma thesis solves the design of the elementary school. The building is situated in Letohrad in region Pardubice. The design of the school building contains small sport hall for pupils and for possible public access. Dinning room and the kitchen are the parts of the building. The object is designed as structural masonry system, ceramic bricks with external thermal insulation composite system. Building does not have a basement. The object is divided to three parts, teaching part, dining room with kitchen and sports hall with facilities. The building has two-storey in the teaching part, the remaining part is a single-storey with vegetation roof. All roofs are designed as a warm flat roof. The building is designed for capacity 150 pupils. Building ventilation is provided by air-conditioning equipment. Entrance to the building is barrier-free, it is installed a building elevator inside.
Elementary school
Keywords: základní škola; keramické zdivo; vnější kontaktní zateplovací systém; prefabrikované předpjaté dutinové panely; vzduchotechnické zařízení; vegetační střecha; jednoplášťová plochá střecha; kmenová učebna; žaluzie; střešní světlík; elementary school; ceramic brick; external thermal insulation composite system; precast prestressed hollow core panels; air-conditioning equipment; green roof; warm flat roof; classroom; louvres; skylight