Vývoj výstavby rezidenčních nemovitostí v lokalitě Brno - Žabovřesky - Bazgier, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2012)
V této diplomové práci je hlavním úkolem objasnit vývoj rezidenčních nemovitostí v lokalitě Brno – Žabovřesky. Diplomová práce se zabývá touto lokalitou od historie až po současnost. V práci je podrobně popsán přehled významných rezidenčních staveb, památkově chráněných vil, staveb bytových komplexů, tedy celé výstavby a její vývoj, proměny či rozrůstání. Vše je rozděleno do několika období výstaveb, kdy největší a nejkvalitnější rozvoj lokalita zažila v období první republiky. V práci jsou provedeny výkresy map městské čtvrti, které zobrazují urbanistickou skladbu lokality a umístění vybraných rezidenčních objektů, které jsou v práci řešeny. K těmto mapám se váže analýza rozvojových možností výstavby, strukturní zastavění městské čtvrti, avšak je nutno říci, že lokalita je z hlediska další možné zástavby, již z velké části ve své cíli.

The main task in this thesis is to clarify the development of residential properties in the locality of Brno – žabovřesky. Diploma thesis is focusing on history of this locality until present. In the thesis is described in detail survey of the significant residential buidings, historically protected villas, construction of residential complex, thus the whole constructions and their development, transformations or expansion. The work is divided into few construction periods, while the biggest and the highest quality development was during the First Republic. Components of thesis are created maps of area, which describe urban pattern of locality and emplacement some residential objects. These maps are linked by analysis of development opportunities in construction, structural built-up urban area, however it must be said, that locality, from the aspect of other possible constructions is already largely in finish.
Development of Construction of Residential Properties in Brno - Žabovřesky
Keywords: vývoj výstavby; městská čtvrt; lokalita; rezidenční nemovitosti; bytový komplex; vila; bytový dům; rodinný dům; památkově chráněná díla; urbanistická skladba; funkcionalismus; secese; analýza; development of construction; quarter of the city; residential properties; complex of buildings; villa; apartment block; family house; historically protected works; urban pattern; Functionalism; art; Art Nouveau; analysis