To, co chci vidět - Šavarová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění)
To, co chci vidět je završením pětileté tvorby, která sestávala z několika projektů. Jejich obsahová struktura se různým způsobem měnila, jádro však zůstávalo stejné – zpřítomnění krásného, dokonalého světa a s tím spojený eskapismus ze světa skutečného. V této předešlé práci byly vždy přítomny prvky mysterie, surrealismu, nejrůznějších druhů symbolů, nebo pocitu tísnivosti a v současném projektu tomu není jinak. To, co chci vidět z této dlouholeté práce čerpá a vypůjčuje si její narativ. Práce je úzce spjata s mými osobními prožitky a zkušenostmi. Její název tedy vyplývá z potřeby zpřítomnění si určitého ideálního a utopického místa.

What I want to see is the culmination of a five-year creation that consisted of several projects. The content varied, but the core remained the same – the creation of a beautiful, perfect world and the associated escapism from the real world. Elements of mystery, surrealism, various kinds of symbols, or feeling of distress have always been present in this previous work, and this is no different in the current project. What I want to see from this years of work draws and borrows its narrative. The work is closely related to my personal experiences. Its name therefore derives from the need for the presence of a particular ideal and utopian place.
What I Want to See
Keywords: nostalgie; eskapismus; uncanny valley; liminální místa; symbolismus; sebereflexe; ticho; meditativnost; deja vu; nedořečenost; nostalgia; escapism; uncanny valley; liminal spaces; symbolism; self-reflection; silence; meditativeness; déj vu; something unfinished