Konstrukční návrh dopravníku biologického organického odpadu - Diviš, Přemysl (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Diplomová práce se věnuje návrhu konvexního pásového dopravníku pro biologický organický odpad, se zaměřením na hmotnostní optimalizaci jeho nosné konstrukce. Zadání práce bylo vypracováno ve spolupráci s firmou Bluetech s.r.o. Cílem práce bylo provést funkční výpočet pásového dopravníku a doplnit jej o volbu komponent. Jedním z cílů bylo rovněž provést pevnostní analýzu originální nosné konstrukce a z nasbíraných dat provést její hmotnostní optimalizaci. Stěžejní částí práce bylo navrhnout tvar nové nosné konstrukce, u které bude výsledná hmotnost a hodnoty maximálních napětí nižší než u originální konstrukce. Závěrem práce jsou shrnuty výsledky a navrhnuta doporučení.

The master thesis deals with the design of a convex conveyor belt for biological organic waste, with a focus on the mass optimization of its supporting structure. The thesis assignment was developed in cooperation with Bluetech s.r.o. The aim of the work was to perform a functional calculation of the conveyor belt and to complement it with the selection of components. One of the objectives was also to perform a strength analysis of the original supporting structure and to perform its mass optimization from the collected data. The main part of the work is devoted to design the shape of the new support structure, where the resulting weight and the values of the maximum stresses will be lower than the original structure. The conclusion displays summarized results and suggests possible recommendations.
Design of a biological organic waste conveyor
Keywords: pásový dopravník; optimalizace nosné konstrukce; výpočet dopravníku; vzpěrná analýza; biologický organický odpad; conveyor belt for bulk materials; optimization of the steel support structure; belt conveyor calculation; buckling analysis; biological organic waste