Mechatronický systém pro automatizované monitorování a ochranu včelích úlů - Hahn, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací systému pro sledování a řízení podmínek v úlu pomocí mikrokontrolérů a senzorů. Cílem je zvýšit ochranu včelstva před vnějšími hrozbami, jako jsou predátoři (např. sršni), a zároveň monitorovat klíčové parametry prostředí, jako je teplota, vlhkost a hmotnost úlu. Práce navrhuje hardwarové a softwarové řešení a zahrnuje praktickou implementaci. Systém umožňuje detekci hrozeb na základě zvukové analýzy a poskytuje vzdálený přístup k naměřeným datům.

This bachelor thesis focuses on the design and implementation of a system for monitoring and controlling the conditions inside a beehive using microcontrollers and sensors. The main goal is to enhance colony protection against external threats, such as predators (e.g., hornets), and to track key environmental parameters including temperature, humidity, and hive weight. The thesis proposes a hardware and software solution and includes practical implementation. The system enables threat detection based on sound analysis and allows remote access to collected data.
Mechatronic System for Automated Monitoring and Protection of Beehives
Keywords: úl; včely; monitorování; senzor; mikrokontrolér; sršeň; automatizace; zvuková analýza; ochrana včelstva; beehive; bees; monitoring; sensor; microcontroller; hornet; automation; sound analysis; colony protection