Výroba aretační páky přesným stříháním - Mikyska, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
MIKYSKA Josef: Výroba aretační páky přesným stříháním. Diplomový projekt zpracovává inovační technologii „ARETAČNÍ PÁKY“ technologií přesného stříhání. Součást je vyrobena z ocelového plechu ČSN 12 041.20 tloušťky 3 mm. Teoretická část popisuje možnosti řešení. V projektu jsou porovnány varianty technologie přesného stříhání. Vzhledem k požadované rozměrové přesnosti, kvalitě povrchu a předpokládané sériovosti 600 000 kusů za rok byla pro inovační technologii navržena technologie přesného stříhání s nátlačnou hranou. Na základě technologických výpočtů byl stanoven trojčinný hydraulický lis GKP – F 100 (výrobce Feintool) a střižný nástroj. Konstrukce střižného nástroje je doplněna výkresovou dokumentací. Projekt dále obsahuje technicko – ekonomické zhodnocení stávající technologie (konvenční stříhání s následným obráběním) s nově navrženou technologií. Z rozboru plyne ekonomická a časová úspora při použití nově navržené technologie výroby.

MIKYSKA Josef: The manufacture of hold-down arm by technology of fine blanking process. The diploma thesis deals with innovative technology of „hold-down arm“ by fine blanking technology. The component is made of steel plate no. 12 041.20, 3mm thick. The theoretical part presents possible solutions. In the project there are compared versions of fine blanking technology. Regarding the required size accuracy, surface quality and assumed series production of 600 000 pieces per year the fine blanking technology using V-ring was proposed as the innovative technology. On the basis of technological calculations the triple action hydraulic press GKP-F 100 (produced by Feintool) and a blanking tool were determined. The blanking tool solution is accomplished including calculations and futher documentation. Then, the project implies technical and economical evaluation of the present technology ( conventional blanking with consequentional cutting) and of the newly designed technology. According to the analysis using the newly designed production technology economic and time savings are achieved.
The manufacture of hold-down arm by technology of fine blanking process
Keywords: Plošné tváření; přesné stříhání; nátlačná hrana; ocel 12 041.; Surface forming; fine blanking process; V – ring; steel no. 12 041.