Charakterizace a stabilizace pankreatinu - Wurstová, Agáta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2012)
Práce se zaměřuje na studium enzymatické směsi pankreatinu, její charakterizaci a následnou enkapsulaci do liposomů. Jako srovnávací proteiny byly použity hovězí sérový albumin a trypsin. Charakterizace pankreatinu se skládá ze dvou částí. V první části je práce zaměřena na optimalizaci metod stanovení koncentrace pomocí absorpční spektrofotometrie s využitím základních metod pro identifikaci proteinů (Biuretová metoda, H-L metoda a Bradfordova metoda). Dále bylo proměřeno absorbční spektrum daného proteinu v UV oblasti. Jako metoda identifikace proteinu a zjištění jeho relativní molekulové hmotnosti byla použita metoda SDS-PAGE. Pro identifikaci složek pankreatinu byla použita LPLC ve dvou modifikacích, iontoměničová chromatografie a gelová filtrace. Druhá část práce je věnovaná charakteristice pankreatinu jako enzymu, primárně zjištění optimálních hodnot pH a teploty pro nejdůležitější enzymatické aktivity pankreatinu – proteolytickou (pH 8,9 a 50°C), amylázovou (pH 7 a 40 °C) a lipolytickou (pH 7 a 50 °C). Poslední část práce zaujímá enkapsulace pankreatinu do liposomů a pomocí přístroje DLS také stanovení distribuce velikosti částic a jejich zeta potenciálu. Částice samovolně neuvolňovaly enkapsulované enzymy, k jejich uvolnění došlo až po aplikaci fosfolipázy D, čímž bylo potvrzeno, že liposomy mohou být použity jako transportní systémy pro nativní enzymy.

This work focuses on a study of enzyme mixture pancreatin, its characterization and subsequent encapsulation into liposomes. As a reference proteins bovine serum albumin and trypsin were used. Characterization of pancreatin consisted of two parts. The first part focuses on optimization of methods for the concentration determination by absorption spectrophotometry using basic methods for identifying proteins (Biuret method, Hartree-Lowry method and Bradford method). Moreover, UV spectrums of the protein were measured. As a method for identification of protein´s molecular weight, SDS-PAGE was used. To identify components of pancreatin, LPLC was employed in two modifications, ion-exchange chromatography and size exclusion chromatography. The second part is dedicated to the characterization of pancreatin as enzyme in terms of pH and temperature optimum for the enzyme activities of protease (pH 9, 8 and 50 °C), amylase (pH 7 and 40 °C) and lipase (pH 7 and 50 °C). The last part of this work aimed at an encapsulation of pancreatin into liposomes and DLS analysis of distribution of particles and their zeta potential. Liposomes did not spontaneously release encapsulated enzyme. To confirm that proteins were successfully entrapped into liposomes, their structure was disrupted by application of phospholipase D. In conclusion, liposomes can be utilized as delivery systems for native enzymes.
Characterization and stabilization of pancreatin
Keywords: Pankreatin; hovězí sérový albumin; trypsin; SDS-PAGE; enzymová aktivita; LPLC; DLS; liposomy; enkapsulace; Pancreatin; bovine serum albumin; trypsine; SDS-PAGE; enzyme activity; LPLC; DLS; liposomes; encapsulation