Rozšíření uživatelského rozhraní nástroje NetBox - Kubec, Viktor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se věnuje rozšíření uživatelského rozhraní nástroje NetBox, který představuje jedno z nejrozšířenějších open-source řešení pro správu IP adres (IPAM) a infrastruktury datových center (DCIM). NetBox poskytuje velké množství funkcí pro evidenci síťových zařízení, správu adresního prostoru nebo dokumentaci fyzické topologie, avšak jeho standardní uživatelské prostředí nemusí vždy plně vyhovovat specifickým potřebám síťových administrátorů či IT specialistů. Práce se proto zaměřuje na úpravu uživatelského rozhraní podle požadavků oddělení nástrojů pro administraci a bezpečnost sdružení CESNET. Tyto požadavky zahrnují rozšíření NetBoxu o dosud chybějící funkce, které zaměstnancům CESNETu výrazně usnadní každodenní práci. Klíčovou součástí práce je analýza současných možností nástroje NetBox, identifikace potřebných vylepšení a následný návrh pluginů, jejichž cílem je zjednodušení rutinních úkonů při práci s aplikací. V teoretické části je nejprve představen koncept NetBoxu, popsána jeho architektura založená na frameworku Django, shrnuty možnosti jeho rozšiřování, požadavky CESNETu na rozšíření a analýza těchto požadavků. Praktická část práce se věnuje návrhu a implementaci rozšíření, problémům při vývoji a radám pro ty, kteří by mohli mít zájem o rozšíření NetBoxu. Závěr shrnuje dosažené výsledky, přínos práce a doporučení pro další vývoj.

This bachelor’s thesis focuses on extending the user interface of the NetBox tool, one of the most widely adopted open-source solutions for IP address management (IPAM) and data-center infrastructure management (DCIM). NetBox provides a wealth of features for recording network devices, managing address space, and documenting physical topology, yet its stock user interface does not always satisfy the specific needs of network administrators or IT specialists. Accordingly, this work concentrates on adapting the user interface to the requirements of the Administration and Security Tools Department of the CESNET association. Those requirements include the addition of functionality that is currently missing from NetBox and that will significantly streamline the daily work of CESNET’s staff. A key component of the thesis is an analysis of NetBox’s existing capabilities, the identification of needed improvements, and the subsequent design of plugins aimed at simplifying routine tasks within the application. In the theoretical part, we begin by introducing the NetBox concept and detailing its Django-based architecture. We then outline the available extension mechanisms, present the specific enhancement requests from CESNET, and analyze those requirements. Practical part covers the design and implementation of the plugins, discusses the development challenges encountered, and offers useful tips for others who wish to extend NetBox. Conclusion summarizes the outcomes and contributions of this work and provides recommendations for future development.
NetBox Tool User Interface Extension
Keywords: NetBox; Django; IPAM; DCIM; uživatelské rozhraní; správa sítě; plugin; rozšíření; NetBox; Django; IPAM; DCIM; user interface; network management; plugin; extension