Náhrada stávajícího zdroje vytápění průmyslového objektu - Novák, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Cílem této diplomové práce je zpracování návrhu pro rekonstrukci centrální výtopny průmyslového areálu. V rešeršní části je stručně popsán vývoj teplárenství, rozdělení kotlů a podmínky pro výběr vhodného zdroje tepla pro danou lokalitu. Dále jsou v práci uvedeny klasické možnosti zdrojů tepla pro průmyslový komplex, který získané teplo nepoužívá k technologickým účelům, ale pouze k vytápění a ohřevu teplé užitkové vody. Praktická část obsahuje popis stávajícího energetického zásobování a návrh dvou variant koncepčního řešení modernizace kotelny. Podle ročního a denního diagramu potřeby tepla jsou stanoveny potřebné výkony, které mají být distribuovány do otopné sítě areálu a také spotřeba paliva. Jedna z variant uvažuje použití akumulační nádrže. V závěru jsou porovnány obě navržené možnosti řešení.

The main aim of the thesis is to design a final draft for the reconstruction of the central heating plant of the industrial complex. The background research outlines a brief description of the development of heating plant industry, boilers and conditions for the selection of a suitable heat source for the particular area. Further, there are listed standard possibilities of heat sources for industrial complex, which does not use heat for technological purposes only, but as well as for heating and warming up of supply water. The finding and presentation section summarize the current energy supply and the design of two variants for conceptual modernization of the boiler plant. According to the annual and daily chart for the need for heat, there are specified required heat outputs, which are supposed to be distributed to the campus network of heating and as well as the fuel consumption. One of the options considers the use of storage tanks. The conclusion compares both suggested options.
Substitution for a current source of heat in the industrial area
Keywords: Způsoby vytápění; druhy paliva a spalovacích zařízení; rekonstrukce uhelné kotelny; Heating Methods; types of fuel and combustion equipment; reconstruction of the coal boiler