Inteligentní řídící metody v automatizaci procesů řízení stavebních strojů - Vaverka, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato práce pojednává o možnostech využití inteligentních metod při řízení stavebních strojů na bázi GPS (DGPS) v kombinaci s využitím laserové nebo ultrazvukové technologie. Podrobněji je rozebráno zejména řízení pomocí robotické totální stanice a 3D řízení zahrnující digitální model staveniště. Nové trendy řízení jsou aplikovány zejména na vibrační válce, u kterých se zohledňuje i dosažení dostatečné míry zhutnění na základě on-line informací o stavu podloží.

This work deals with the possibility of use of intelligent methods in construction machines control. These methods are based on GPS in combination with using laser and ultrasonic technology. There is in detail described especially control by robotic total station and 3D control, which includes digital model of construction site. The new trends of control are especially applied on the vibratory rollers. There are taken into consideration: achievement of sufficient degree of compaction on the basis of on-line information about conditions of subsoil.
Intelligent Control Methods in Automation of Process of Construction Machines Control
Keywords: GPS; stavební stroj; zhutnění; laser; vibrační válec; NDT; GPS; construction machine; compaction; laser; vibratory roller; NDT