Sací a výfukové potrubí motoru pro nákladní automobil - Koksa, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Diplomová práce se zabývá sestavením termodynamického modelu vznětového motoru pro nákladní automobil. Po vytvoření modelu jsou na základě simulací navrženy nové sací a výfukové potrubí. Navržené varianty potrubí jsou porovnány se sériovým provedením. Po zhodnocení jednotlivých variant je vybrána finální verze nového potrubí, pro kterou je sestaven 3D model.

The master’s thesis is focused on creating a thermodynamic model of the diesel engine for heavy commercial vehicle. After the model was created, new intake and exhaust pipes are designed based on simulations. Those proposed pipes variants are compared with the series design. After evaluating individual variants, the final version of the new pipes is selected and 3D model for this version is created.
Intake and exhaust manifold for the truck engine
Keywords: Sací potrubí; výfukové potrubí; nákladní automobil; termodynamický model; Lotus; simulace; Intake manifold; exhaust manifold; heavy commercial vehicle; the thermodynamic model; Lotus; simulation