Model palivového souboru tlakovodního reaktoru západní koncepce - Cekl, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá validací modulu Polaris, který je součástí balíčku kódů SCALE. V teoretické části je nejprve popsán princip reaktorů typu PWR. Poté je popsána konstrukce palivových souborů se čtvercovou geometrií. Dále jsou zde vypsáni dnešní výrobci těchto palivových souborů spolu s parametry typických zástupců jejich výrobků. Následně je zde seznámení s referenční úlohou, která slouží pro validaci výpočetních programů reaktorové fyziky. V praktické části práce je nejprve popsán balíček kódů SCALE a jeho modul Polaris. Pomocí něj je následně vytvořen model palivového souboru dle parametrů daných referenční úlohou. Následují výsledky simulací provedených v modulu Polaris, které jsou porovnány s výsledky poskytnutými referenční úlohou.

PWR, fuel assembly, benchmark, burnup, lattice, SCALE, Polaris, validation, reactivity
PWR fuel assembly model
Keywords: PWR; palivový soubor; referenční úloha; vyhořívání; lattice; SCALE; Polaris; validace; multiplikační činitel; This thesis deals with validation of Polaris module for code system SCALE. In the theoretical part; the principle of PWR reactors is described first. Then; the design of squared geometry fuel assemblies is described. In addition; today’s manufacturers of these fuel assemblies are listed together with the parameters of typical representatives of their products. Then; there is an introduction to the benchmark that serves for validation of reactor physics computational programs. In the practical part of the thesis SCALE code system and Polaris module are described. The model of the fuel assembly is then created according to the parameters given by the benchmark. The results of simulations performed in the Polaris module are then compared with the results provided by the benchmark.