Metody analýzy dysgrafie u pacientů s Parkinsonovou nemocí pro účely diagnózy a sledování progrese onemocnění - Markovič, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Parkinsonova nemoc spôsobuje okrem iného aj poruchy písania. Parkinsonova dysgrafia je nemoc zaoberajúca sa písmom parkinsonikov. Cieľom práce je poukázať na dôležitosť skúmania parametrov parkinsonickej dysgrafie a pomocou parametrov písma odlíšiť zdravých jedincov od parkinsonikov, ako aj skúmať progresiu onemocnenia. U určitých parametrov boli dosiahnuté kvalitné výsledky a bolo teda dokázané, že skúmaním písma je možné odlíšiť zdravého jedinca od parkinsonika.

Parkinson’s disease causes among other symptoms also writing disorder. Parkinson's dysgrafia is disease the writing of parkinsonics. The aim of the work is to show the importance of examinig the parametres of Parkinson's dysgrafia and to find writing parametres, which could distinguish healthy subjects from the pacient and also it could monitoring progress of pakinson's disease. Some of the parametrs showed marked differences and therefore could distinguish healthy people from those with Parkinson’s disease.
Diagnosis and progress monitoring of Parkinson’s disease using dysgraphia analysis methods
Keywords: Parkinsonova nemoc; mikrografia; parkinsonická dysgrafia; tremor; svalová rigidita; bradykineza; rukopis; parametre písma; Matthew korelačný koeficient; Parkinson's disease; micrographia; Parkinson's disease dysgraphia; tremor; rigidity; bradykinesia; handwriting; parameters of handwriting; Matthew correlation coeficient