Jak omezovat přehřívání českých měst a vesnic - Hermanová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Bakalářská práce se zabývá rostoucími teplotami vlivem klimatické změny ve městech a vesnicích na území České republiky. Nastiňuje dopad těchto změn na obyvatelstvo, jejich zdraví a mnohdy extrémní projevy ve veřejném prostoru. Analyzuje a navrhuje možná koncepční řešení pro podporu udržitelného rozvoje měst a zmenšení dopadu. Cílem práce je poukázat na přírodě blízká opatření, pomocí kterých lze reagovat na změnu klimatu v ulicích, veřejném prostoru a zpříjemnit tak pobyt lidí a života v zastavěném území. Součástí práce je vlastní návrh úpravy daného veřejného prostoru ve městě Valašské Meziříčí, do kterého se jednotlivá opatření konkrétně promítají.

The aim of this bachelor thesis is to point out raising temperature and climate changes in towns and villages in the Czech Republic. It focuses on the impact of climate changes on health of population as well as impact on public places. It analyses and proposes all possible conceptual solutions to support sustainable development and reduction of the climate impact. The target is to indicate measures of help to nature that will navigate to positive response on the climate changes on streets and public places to achieve comfortable living in the build-up area. Part of the bachelor thesis is personal proposal for the modification of the given public space in the town of Valasske Mezirici, to which individual measures are specifically projected.
How to reduce overheating in Czech towns and village
Keywords: Město; rostoucí teplota; voda; zeleň; veřejný prostor; klimatická změna; dešťová voda; trvalá udržitelnost; zastavěné území; veřejná zeleň; udržitelný rozvoj; modrozelená infrastruktura; přírodě blízká opatření; City; rising temperature; water; greenery; public space; climate change; rainy water; sustainability; built-up area; public greenery; sustainable development; blue-green infrastructure; measures to help to nature.