Optické metody pro měření průtoku založené na kontrastu speklí - Jahůdková, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Tato práce se zabývá seznámením s optickou metodou nazývanou laserová interferometrie s využitím kontrastu speklí (LSCI). Práce obsahuje popis základní teorie, která se se k metodě váže, vlastní princip LSCI, vlastnosti této techniky, její využití a také popis různých variant LSCI. Druhá část práce se věnuje úpravě akvizičního softwaru, tak aby byl vhodný pro měření multiexpoziční LSCI (MESI), provedení experimentů s využitím této techniky a na závěr vyhodnocení dosažených dat.

This thesis deals with introduction to optical method called laser speckle contrast imaging (LSCI). The thesis contains a description of the basic theory that is related to the method, the LSCI own principle, the characteristics of this technique, its applications and also a description of various variants of LSCI. The second part of the thesis deals with the modification of acquisition software to be suitable for measurement of multi-exposure LSCI (MESI), verification of this method by experiment and conclusions of evaluated of data.
Methods for flow estimation using laser speckle contrast imaging
Keywords: laserové interferometrie s využitím kontrastu speklí; laserové spekle; multiexpoziční zobrazování; optické zobrazovací metody; průtok krve; Laser speckle; multiple exposure imaging; optical imaging; blood flow