Návrh sprejové kolony pro zachycení CO2 - Veselý, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato práce se zabývá způsoby, jakými lze zachytit CO2 vznikající v energetice a průmyslových závodech a omezit tím jeho koncentraci v atmosféře. Práce se věnuje především technologii čištění spalin po spalování pomocí sprejových kolon. Po rešerši separačních procesů a již provedených experimentech jsou uvedeny výhody a nevýhody jednotlivých řešení. Následuje rešerše jednotlivých komponent laboratorní sprejové kolony, jejich zhodnocení a výběr nejlepšího řešení. Hlavním výstupem práce je poté vlastní ideový návrh laboratorní sprejové kolony, který je dimenzován pro použití na Fakultě strojního inženýrství v laboratoři sprejů k dalšímu výzkumu. Návrh byl proveden s ohledem na optické experimenty se sprejem, bylo uvažováno s prostorovými možnostmi laboratoře a použitelnými finančními zdroji.

This work deals with methods of CO2 separation from flue gases in energy industry and industrial processes in order to reduce CO2 concentration in the atmosphere. Bachelor thesis discusses the post-combustion CO2 capture using spray columns. After literature review of separation processes and experiments conducted before, advantages and disadvantages of separation processes are discussed. The following part of bachelor thesis is dedicated to the analysis of spray column components. At the end of this chapter the suitable components are chosen and designed. The main outcome of the work is a conceptual design of a spray column. Spray column is designed for research purposes at Faculty of Mechanical Engineering in spray labs. In the design procedure main aim was devoted to suitable spray columns design for optical experiments. During the spray column design the space requirements of the laboratory and economic of the design need to be accounted.
Design of a spray column for CO2 capture
Keywords: Laboratorní sprejová kolona; Separace CO2; CCS; Experimental setup of spray column; CO2 separation; CCS