Design zemědělského traktoru - Horáček, Radim (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Předmětem této diplomové práce je design zemědělského traktoru zaměřený na inovativní přístup k návrhu s technickými, estetickými, ergonomickými a ekologic- kými požadavky. Cílem designu je navržení svébytného a tvarově charakteristického stroje nesvázaného konvenčním řešením. Na traktor je pohlíženo z pohledu vztahu farma–zemědělský stroj, alternativního přístupu k pohonu a šetrnosti jeho provozu ke svému okolí.

The main subject of this master‘s thesis is an innovative approach to design of an ag- ricultural tractor with technical, esthetic, ergonomic and economic demands. The aim is to create a distinctive design and shape of tractor unbound from conventional solutions. The concept takes account of the farm–machine relationship, the alterna- tive powertrain, and friendliness to the environment.
Design of an Agricultural Tractor
Keywords: Zemědělský traktor; těžký kolový traktor; tahač; alternativní pohon; průtoková baterie; trakční elektromotory; An agricultural tractor; heavy wheeled tractor; tractor; alternative powertrain; flow battery; traction electric motors