Sledování procesních kontaminantů při pražení kávy pomocí LC-MS - Ilyushchenkova, Alexandra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na sledování změn koncentrace procesních kontaminantů při pražení kávy pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí. Zelená káva byla pražena při teplotě 220 °C během 14 minut s dvouminutovými intervaly. Vzorky pro analýzu byly odebírány od 10. do 24. minuty pražení. Praktické sledování tvorby akrylamidu během pražení kávy nebylo provedeno, neboť se nepodařilo akrylamid v kávě pomocí hmotnostního detektoru detekovat, a to ani po jeho derivatizace kyselinou thiosalicylovou. Příslušná data byla vzata z jiných vědeckých článků, které uvádí lineární narůst koncentrace s dobou pražení až po dosažení maximální hodnoty a následující exponenciální pokles na konci pražení. Sledováním 5-hydroxymethylfurfuralu bylo zjištěno, že během pražení tato látka v kávě postupně díky rozkladu sacharidů vzniká, nicméně s přibývajícím časem pražení dochází k poměrně rychlé degradaci této látky. Koncentrace 5-hydroxymethylfurfuralu byla rovněž stanovena ve vzorcích kávy zakoupených v obchodní síti. Koncentrace 5-hydroxymethylfurfuralu v těchto vzorcích se pohybovala v rozmezí 0,3 až 0,38 mg/kg, což jsou koncentrace srovnatelné s koncentracemi uváděnými v jiných odborných studiích.

The bachelor thesis focuses on monitoring changes in the concentration of process contaminants during coffee roasting using liquid chromatography with mass detection. Green coffee was roasted at 220 °C for 14 minutes with two-minute intervals. Samples for analysis were taken from 10. by 24. minutes of roasting. Practical monitoring of the acrylamide’s formation during coffee roasting was not carried out, since it was not possible to detect acrylamide in coffee using a mass detector, even after its derivatization with thiosalicylic acid. The relevant data were taken from other scientific articles, which reported a linear increase in concentration with the roasting time up to the maximum value and a subsequent exponential decrease at the end of roasting. By monitoring 5-hydroxymethylfurfural, it was found that during roasting, this substance is gradually formed in coffee due to the decomposition of carbohydrates, however, with increasing roasting time, the degradation of this substance occurs quite quickly. The concentration of 5-hydroxymethylfurfural was also determined in coffee samples purchased in the trade network. Concentrations of 5-hydroxymethylfurfural in these samples ranged from 0,3 to 0,38 mg/kg, which are corresponded to those reported in other expert studies.
Monitoring process contaminants in coffee roasting using LC-MS
Keywords: káva; pražení; akrylamid; AA; 5-hydroxymethylfurfural; HMF; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; LC-MS; coffee; roasting; acrylamide; AA; 5-hydroxymethylfurfural; HMF; liquid chromatography; mass spectrometry; LC-MS