Možnosti zpracování vybraných druhů exotického ovoce na džemy a želé - Pavlíková, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou džemů a želé z vybraných druhů exotického ovoce, jimiž jsou mučenka a granátové jablko a následným statistickým vyhodnocením senzorické analýzy těchto výrobků. V teoretické části jsou charakterizovány oba druhy vybraného exotického ovoce, které bylo použito na přípravu daných výrobků. Byly popsány bioaktivní látky a následně samotné zpracování džemů a nečokoládových cukrovinek. Jednou z kapitol je také popsání metod a požadavků senzorické analýzy. Experimentální část se zaměřuje na výrobu džemů a želé z mučenky a granátového jablka a taktéž na přípravu těchto vzorků s přídavkem různých typů koření (vanilka, skořice, zázvor, limetka). Tyto vzorky byly podrobeny senzorické analýze, kde hodnotitelé měli za úkol hodnotit vzhled a barvu, vůni, chuť a také například texturu výrobku pomocí stupnice v obdrženém dotazníku. Na základě senzorické analýzy byly vzorky s přídavkem limetky nebo vanilky hodnoceny velmi kladně, a to v případě mučenky, tak i granátového jablka. U džemů se preference lišily. Ukázalo se, že lépe byl hodnocen džem z mučenky než z granátového jablka. Naopak u želé byly hodnotiteli preferované vzorky z granátového jablka.

This bachelor thesis deals with the preparation and statistical evaluation of jams and jellies prepared from selected types of exotic fruits, which are passion fruit and pomegranate. The theoretical part characterizes both types of exotic fruits used for the preparation of named products. Bioactive compounds and the production of jams and jellies were also described. One of the chapters also focuses on methods and requirements of sensory analysis. The experimental part focuses on the production of jams and jellies from passion fruit and pomegranate and on the preparation of these products with the addition of varieties of spices (vanilla, cinnamon, ginger, lime). These samples were subjected to sensory analysis, where the respondents had to evaluate the appearance and colour, smell, taste, and texture of the products using a scale in the received questionnaire. Based on the results of the sensory analysis, samples containing lime or vanilla were rated very positively, both in the case of passion fruit and pomegranate. For jams, the preferences differed. It turned out, that jams made of passion fruit were rated better than jams made of pomegranate. On the other hand, jellies made from pomegranate were preferred to passion fruit jellies.
Possibilities of processing selected exotic fruits into jams and jellies
Keywords: Exotické ovoce; mučenka; granátové jablko; senzorická analýza; džemy; želé; Exotic fruits; passion fruit; pomegranate; sensory analysis; jams; jellies