Motorky pro automobilové stěrače - Sekerka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato práce se zabývá inovací stejnosměrných elektromotorů s permanentními magnety používaných v automobilové technice k pohonu stěračového mechanismu s cílem snížení objemu a hmotnosti aktivních materiálů. Možností inovace je především použití magnetů z magneticky vzácných zemin, jako jsou Neodymové nebo Samarium-kobaltové. Další možností je zmenšení rotorové části a nížení počtu závitů (zde jde především o to, jaké jsou požadavky na výkon). Výsledkem je inovovaný motorek, kde byl snížen objem permanentních magnetů o 65% a celkový objem motorku o 23% při zachování rotorové části. Také se mírně zvedl výkon díky Neodymový permanentním magnetům.

This thesis deals with the innovation of DC motors with permanent magnets used in automotive technology to drive wiper mechanism to reduce the volume and weight of the active materials. Potential innovations is mainly using magnets of the magnetic rare earths, such as Neodym or samarium-cobalt. Another option is to reduce the rotor to decreases the number of threads (here, it's all about, what are the requirements for performance). The result is an innovative motor, wherein the volume of the permanent magnets is reduced by 65% and total volume of the motor by 23% while maintaining the rotor parts. Also slightly raised performance with Neodymium permanent magnets.
Motors for automotive wipers
Keywords: Stejnosměrný motor; permanentní magnet; inovace; stěračový motor; automobil; bezešvá trubka; FEMM 4.2.; Direct current motor; permanent magnet; inovation; wiper motor; car; seamless steel tube; FEMM 4.2.