Rodinný dům v Troubelicích - Nevěřilová, Hana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem energeticky úsporného rodinného domu v Troubelicích. Obsahově se práce dělí na dvě části. První část zahrnuje architektonický a stavebně technický návrh zahrnující výkresovou a textovou dokumentaci, požárně bezpečnostní řešení, průkaz energetické náročnosti budovy a stavebně fyzikální posouzení konstrukcí budovy. Druhá část se zaměřuje na koncepční návrh technického zařízení budovy. Plán stavby objektu kombinuje tři obdélníkové tvary – rodinný dům, terasu a zastřešené parkovací stání se skladem. V prvním nadzemním podlaží objektu se nachází zádveří, obývací pokoj s jídelním prostorem a propojenou kuchyní, ložnice, samostatná toaleta a koupelna. V druhém nadzemním podlaží jsou navrženy dva samostatné pokoje, koupelna, technická místnost a pracovna. Jedinečným prvkem tohoto domu je galerie propojující obývací prostor s druhým nadzemním podlažím. Plášť obvodového zdiva rodinného domu tvoří dutinové keramické tvárnice a tepelná izolace z kamenné vlny, konstrukce terasy a parkovacího stání pak konstrukční dřevo. Zastřešení je voleno sedlovou střechou pro objekt rodinného domu a pultovými střechami pro přilehlé části terasy a parkovacího stání. Mezi druhou část práce se řadí konceptuální návrh vodovodního a kanalizačního systému, elektrické instalace včetně návrhu fotovoltaických panelů, úpravy dešťové vody, vzduchotechniky a chlazení. Dále se zde podrobněji zaměřuji na návrh vytápění objektu formou podlahového vytápění. Energie pro ohřev vody z velké části dodává tepelné čerpadlo, které se skládá z venkovní a vnitřní jednotky. Vnitřní jednotka je propojena s akumulační nádobou a dále navazuje k jednotlivým okruhům. Mezi okruhy patří samostatné podlahové vytápění pro každé podlaží a teplovodní ohřev vzduchu umístěný ve vzduchotechnické jednotce.

The aim of this Bachelor's thesis is to design a nearly zero-energy detachted house in Troubelice. First part is the concept of architectural and structural design. This includes drawings, fire safety design, energy performance certificate and building physics. The second part deals with the design of building services, encompassing the conceptual design of all systems. The plan of house building combines three rectangles shapes – detachted house, terrace and garage. The detachted house contains in the first floor entrance area, living room with dinning space and connected kitchen, master bedroom, toilet and bathroom. In the second floor, there are rooms for children, work room, bathroom and utility room. The unique feature of this house is the gallery, allowing connection people in the living space and the second floor. For contruction material I chose hollow core ceramic blocks for detachted house and gluelam for teracce and garage. Insulation is made from stone wool for its good technical properties. Furthermore I chose a simple plaster and saddle roof for the detached house and mono-pitched roofs for terrace and garage. Second part is the concept design of water supply and sewage system, electrical wiring, rainwater treatment, photovoltaic panels, air conditioning and mechanical ventilation. Furthermore, I explore the heating system more throughly. The house building is heated by under floor heating, which largely derives energy for heating hot water from the heat pump. The heat pump is divided into two parts - the outdoor and indoor units. It is connected with hot water tank and main manifold. It has 3 circuits. Two are for the floor heating and the last one for air heater.
Single-family house in Troubelice
Keywords: Nízkoenergetický dům; rodinný dům; energetický štítek budovy; stavební fyzika; sedlová střecha; tepelné čerpadlo; podlahové vytápění; keramické tvarovky; Nearly zero-energy house; detached house; energy performance certificate; building physics; saddle roof; heat pump; under floor heating; hollow core ceramic blocks