SPANÍ VENKU - Bendák, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění)
Práce se zabývá vlivy, působícími na člověka při pobytu ve venkovním prostředí a jejich dopady na náš denní rytmus. Blíže se zaměřuje na rituál spaní venku. Snaží se o přirozené pochopení zákonitostí přírody skrze vystavení se vlivům, které na nás každodenně účinkují pod širým nebem. Roční období, počasí, světlo a další faktory jsou pro práci určujícími prvky, o které se opírá. Výsledkem pochopení a spojení těchto principů jsou venkovní struktury určené pro přespávání skupin či jednotlivců. Objekty by měly sloužit jako platforma pro vznik komunity, která bude tyto principy dále autonomně rozvíjet. Práce představuje pozitiva spaní venku, vymezit se vůči trendu neustále se zrychlující doby a poskytnout příklad, jak se pomocí vnímání přírody s touto tendencí vypořádat.

The work deals with the influences acting on humans when staying in the outdoor environment and their effects on our daily rhythm. It focuses closely on the ritual of sleeping outside. It strives for a natural understanding of the laws of nature through exposure to the influences that affect us open air on a daily basis. Seasons, weather, light and other factors are determining elements for the work. The result of understanding and combining these principles are outdoor structures designed to accomodate groups or individuals overnight. The objects should serve as a platform for creating a community that will further develop these principles autonomously. The aim is to present the positives of sleeping outside, delimit against the trend of unsustainable growth and to provide an example of how to deal with this tendency through the perception of nature.
SLEEPING OUTDOORS
Keywords: spánek; příroda; cirkadiánní rytmus; environmentální odpovědnost; struktura; postel; sleep; nature; circadian rhythm; environmental responsibility; structure; bed