Zdaňování studentů v České republice - Ševčíková, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku zdanění studentů v České republice. Cílem práce je analyzovat současný systém zdanění studentů, zhodnotit jeho přínosy a nedostatky a navrhnout možné změny a úpravy. Práce vychází z teoretického přehledu o základních pojmech a principech daní a jejich významu pro státní rozpočet. Dále se zaměřuje na specifika zdanění studentů, jako jsou různé typy pracovních smluv a dohod, slevy na studenty a možnosti daňového odpočtu. Praktická část této práce se zaměřuje na konkrétní příklady a následné porovnání různých pracovněprávních vztahů. Hlavním cílem této části je dosáhnout daňové optimalizace u pracujících studentů. V praktické části jsou prezentovány modelové příklady, které ilustrují různé pracovní vztahy, se kterými se studenti často setkávají. Skládá se z modelových příkladů a cílem je dosáhnout daňové optimalizace u pracujících studentů.

This bachelor's thesis focuses on the issue of taxation of students in the Czech Republic. The aim of the thesis is to analyze the current system of taxing students, evaluate its benefits and shortcomings, and propose possible changes and adjustments. The thesis is based on a theoretical overview of basic tax concepts and principles and their significance for the state budget. It also focuses on the specifics of taxing students, such as different types of employment contracts and agreements, student discounts, and the possibilities of tax deductions. The practical part of this thesis focuses on specific examples and subsequent comparison of various employment relationships. The main goal of this part is to achieve tax optimization for working students. The practical part presents model examples that illustrate various employment relationships commonly encountered by students. It consists of model scenarios, and the objective is to achieve tax optimization for working students.
Taxation of Incomes of Students in the Czech Republic
Keywords: zdanění příjmů; daň; daňová optimalizace; student; dohoda o provedení práce; dohoda o provedení činnosti; pracovní smlouva; osoba samostatně výdělečně činná; daň z příjmů fyzických osob; zdravotní pojištění; sociální zabezpečení; income tax; tax; tax optimization. student; contract of services; contract on work activities; contract of employment; self employed person; tax on personal income; health care insurance; social security