Růst organických heterostruktur na povrchu kovů - Kugler, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Během depozice organických molekul na kovové substráty často dochází k spontánnímu uspořádání molekul vlivem mezimolekulárních a molekulárně-substrátových interakcí. Tento jev se nazývá samouspořádání a může být využit k vytváření atomárně přesných funkčních struktur. Vzrůstající zájem vzbuzují zejména tenké vrstvy organických polovodičů pro jejich potenciální využití v polovodičovém průmyslu. Efektivita takovýchto zařízení je však nevyhnutelně spojena s přechodovým odporem na rozhraní polovodiče a kovové elektrody. Studium typu růstu organických polovodičů na kovových substrátech je tak zcela zásadní pro jejich budoucí využití. Tato diplomová práce se nejprve zabývá vytvořením krycí monovrstvy substrátu Ag(111) z dobře uspořádaných molekul kyseliny 1,3,5-benzen-trikarboxylové (BTB). Hlavním cílem práce je pak použití této vrstvy jako substrátu pro růst dalších vrstvev tvořených molekulami pentacenu, což je jeden z intenzivně zkoumaných organických polovodičů. Bylo dosaženo pokrytí povrchu uspořádanou vrstvou pentacenu o rozloze vhodné pro praktické využití. Pro studium růstu molekulárních vrstev a jejich vlastností byla použita nízkoenergiová elektronová mikroskopie, skenovací tunelovací mikroskopie, rentgenová fotoelektronová spektroskopie a ultrafialová fotoelektronová spektroskopie.

Deposition of organic molecules on metal substrate often results in their spontaneous arrangement driven by intermolecular and molecular-substrate interactions. This phenomenon is called self-assembly and can be used to create functional structures with atomic precision. In particular, thin films of organic semiconductors are of growing interest for their potential application in the semiconductor industry. However, the efficiency of such devices is related to the interfacial resistivity at the metal-organic interface. Therefore, the study of the growth type of organic semiconductors on metal substrates is crucial for their future applications. This diploma thesis focuses on the formation of a cover layer of well-ordered 1,3,5-benzene-tricarboxylic acid (BTB) molecules on Ag(111). The main objective of the thesis is to use this cover layer as a substrate for the subsequent growth of pentacene layers, one of the intensively studied organic semiconductors. Coverage by an ordered layer of pentacene with an area suitable for practical applications was achieved. Low-energy electron microscopy, scanning tunneling microscopy, X-ray photoelectron spectroscopy and ultraviolet photoelectron spectroscopy were used to study the growth and properties of molecular layers.
Growth of organic heterostructures on metal surfaces
Keywords: Molekulární samouspořádání; karboxylová kyselina; organický polovodič; výstupní práce; BTB; pentacen; LEEM; Molecular self-assembly; carboxylic acid; organic semiconductor; work function; BTB; pentacene; LEEM