Rozpoznávání žil prstů lidské ruky - Szalayová, Lucia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi zpracování obrázků v odstínech šedé u žil v prstě lidské ruky a následnou extrakcí a vzájemným porovnáváním vzorů vytvářených žilami. Práce poskytuje úvod do problematiky biometrických systémů a zpracování obrazu. Po představení komerčních řešení s podobným zaměřením se v části zpracování obrazu práce věnuje různým modifikacím algoritmů adaptivního prahování. Proces zpracování obrazu a extrakce rysů je zakončený porovnáním vzniklých struktur, které extrahované žíly vytvářejí. V neposlední řadě obsahuje práce testování a zhodnocení dosáhnutých výsledků.

This diploma thesis deals with different ways of grayscale image processing of veins in a finger of human hand. The process consists of vein structure extraction, and then this structure is compared with collection of provided snapshots. First of all we introduced problem of biometric systems and image processing. There are presented also some commercial solutions from the same field. Within the detailed description of image processing we suggested different modifications in adaptive thresholding algorithm, feature extraction, which continues into comparison of vein structures. Thesis is closed by testing and final review.
Recognition of Finger Veins of a Human Hand
Keywords: biometrie; FAR; FRR; žily prstů; zpracování obrazu; segmentace; adaptivní prahování; OpenCV; Biometrics; FAR; FRR; finger veins; picture processing; segmentation; adaptive thresholding; OpenCV