Objektová databáze v prostředí GlobalsDB - Hrabec, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Cílem této práce je prozkoumat systém GlobalsDB a s jeho pomocí navrhnou, implementovat a  otestovat knihovnu pro persistenci objektů na platformě Java. Nejprve je uveden přehled existujících  možností, po kterém následuje návrh samotného řešení. V následujících kapitolách je popsána  implementace a testování navrženého řešení. Závěr práce je věnován porovnání výkonu vůči  existujícím řešením.

The goal of this thesis is to explore the GlobalsDB database and to design, implement and test an  object persistence library for this database on Java platform. The opening chapters contain a  description of the existing possibilities and subsequently, our own solution is proposed. In the  following chapters, the implementation and testing of the proposed solution is described. Last  chapters compare the performance of the designed solution against its competition.
Object Database in the GlobalsDB Environment
Keywords: Objektová databáze; GlobalsDB; JPA.; Object database; GlobalsDB; JPA.