Stabilita a vlastnosti kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů - Klatová, Kamila (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá stabilitou a základními vlastnostmi kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů. V teoretické části byla popsána výroba a využití ovocných koncentrátů. Dále se práce zabývala anthokyanovými pigmenty a fenolickými látkami. Byl popsán princip a instrumentace kapalinové chromatografie a elektronové paramagnetické rezonance. V další podkapitole byly popsány metody stanovení celkových anthokyanů a fenolických látek. V experimentální části práce bylo popsáno stanovení rozpustné sušiny, viskozity a antioxidační aktivity. Metodou podle Folin-Ciocalteua byl stanoven celkový obsah fenolických látek a pHdiferenciální metodou celkový obsah anthokyanů. Pomocí kapalinové chromatografie byl ve vzorcích stanoven obsah kyanidin-3-glukosidu a kyanidin-3-galaktosidu.

This diploma thesis deals with the stability and basic properties of combined beverages and fruit concentrates. The theoretical part describes the production and use of fruit concentrates. Furthermore, the work deals with anthocyanic pigments and phenolic substances. The principle and instrumentation of liquid chromatography and electron paramagnetic resonance were described. In the next subchapter, the methods of determination of total anthocyanins and phenolic substances were described. The experimental part of the thesis described the determination of soluble solids, viscosity and antioxidant activity. The total content of phenolic compounds were determined by the Folin-Ciocalteua method and the total anthocyanins were determined by the pH-differential method. In the samples were determined cyanidine-3-glucoside and cyanidin-3-galactoside by liquid chromatography.
Stability and properties of combined beverages and fruit concentrates
Keywords: Ovoce; koncentrát; aronie; anthokyany; fenolické látky; ph-diferenciální metoda; Folin-Ciocalteu metoda; kapalinová chromatografie; elektronová paramagnetická rezonance; Fruit; concentrate; aronia; anthocyanins; phenolic compounds; ph-diferential method; Folin-Ciocalteu method; liquid chromatography; electron paramagnetic resonance