Problematika požadavků letové způsobilosti civilních letadel - Lipták, Matúš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Táto bakalárska práca sa venuje problematike procesu osvedčovania letovej spôsobilosti lietadiel. Dôraz je kladený na základné postupy získavania osvedčenia letovej spôsobilosti ako hlavného dokumentu pre povolenie prevádzkovať lietadlo v civilnom letectve. Komplexne sú spracované legislatívne dokumenty špecifikujúce požiadavky, ktoré je pre získanie a zachovanie takéhoto osvedčenia nevyhnutné splniť. Príslušné dokumenty sú analyzované z pohľadu národnej legislatívy a legislatívy EÚ. Tento dokument je spracovaný s úmyslom využiť ho pre vzdelávanie a teoretickú prípravu v danej oblasti.

This bachelor thesis deals with the issue of the certification process of the airworthiness of aircraft. The emphasis is placed on the basic procedures for obtaining a certificate of airworthiness as the main document for the authorization to operate an aircraft in civil aviation. Legislative documents specifying the necessary requirements for obtaining and maintaining such certificate are comprehensively processed. Relevant documents are analysed from the point of view of national and EU legislation. This document is elaborated with the intention of using it for preparation and theoretical preparation in the field.
The requirements of the airworthiness of aircraft
Keywords: letová spôsobilosť; typové osvedčenie; osvedčenie letovej spôsobilosti; certifikácia letovej spôsobilosti; letecké predpisy; Airworthiness; Type Certificate; Certificate of Airworthiness; Airworthiness Certification; Aviation Regulations