Design užitkového vozidla - Paclt, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práce se zabývá designem užitkového vozidla pro městský provoz. Práce je řešena komplexně. Vozidlo malých rozměrů využívá ke svému pohonu hybridní technologii s kombinací elektromotorů v kolech a wankelova motoru. Práce přináší několik inovativních řešení běžně potřebných funkcí. Možnost otevírání posuvných dveří nohou. Vyklápěcí střecha umožňuje zvětšení užitkového prostoru. Natáčecí přední i zadní náprava pro lepší manévrovatelnost ve městě. Hlavní snahou návrhu je odstranit přední masku vozidla.

The master thesis deals with design of a commercial vehicle for urban use. Thesis has complex solution. A small size vehicle uses the hybrid technology to drive with a combination of electric motors in wheels and the Wankel engine. Thesis gives some innovative solutions of daily required functions. A sliding door can be operated by a legs. A flip roof allows enlarging the commercial space. A swiveling front and rear axle for better maneuverability in the city. The main aim of the design is to remove the front mask of the vehicle.
Design of commercial vehicle
Keywords: design užitkového vozidla; vyklápěcí střecha; hybridní technologie; posuvné dveře; Design of commercial vehicle; flip roof; hybrid technology; sliding door