Návrh průkazných statických pevnostních zkoušek letounu v kategorii UL - Serediuk, Vadym (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Diplomová práce se zabývá návrhem průkazných statických pevnostních zkoušek pro nově vyvíjený letoun společnosti TL-Ultralight. Na začátku práce je obecně pojednáno o teorii zkoušení letadel s důrazem na statické pevnostní zkoušky. Dále je proveden rozbor požadavků českého předpisu UL 2 a německého LTF-UL, jež představují certifikační bází pro tento letoun. Jsou detailně rozebrány požadavky na konstrukcí letounu (resp. jeho jednotlivých částí) a požadavky na pevnostní zkoušky. Na bázi předpisu a poskytnutých výpočtových protokolu jsou vypočteny a připraveny jednotlivé zkušební případy a plány zkoušek křídla, ocasních ploch, motorového lože a podvozku. Vzápětí práce je proveden výpočet vahadlového systému a základní návrh přípravků.

The diploma thesis involves the design of certification static strength tests for the newly developed aircraft of the TL-Ultralight company. At the beginning of the work, the theory of aircraft testing is generally discussed with emphasis on static strength tests. Furthermore, an analysis of the requirements of the Czech regulation UL 2 and the German LTF-UL, which represent the certification basis for this aircraft, is performed. The requirements of regulations on the construction of the aircraft (or its individual parts) and the requirements for strength tests are discussed in detail. Based on the regulation and the provided calculation protocols, individual test cases and test plans of the wing, tail surfaces, engine bed, and chassis are calculated and prepared. In the end, the calculation of the rocker system and the basic design of jigs are performed.
Design of certification static strength tests of the aircraft UL category
Keywords: Návrh zkoušek; statická pevnostní zkouška; certifikační zkouška; zkoušení letadel; předpis UL 2; ultralight; zkouška křídla; zkouška ocasních ploch; zkouška podvozku; zkouška motorového lože; vahadlový systém; zkušební přípravky; Test design; static strength test; certification test; aircraft testing; UL 2 regulation; ultralight; wing test; tail surface test; landing gear test; engine bed test; rocker system; test jigs