Vliv stylu držení volantu na dobu jízdního manévru - Kašpar, David (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2021)
Diplomová práce se zabývá polohou dlaní na volantu při řízení vozidla a jejím vlivem na dobu jízdního manévru. V rámci teoretické části byl popsán správný posed řidiče, nastavení jeho sedadla a volantu. Dále byl proveden rozbor výchozích pozic dlaní na volantu a také pozic, které se doporučují pro klidnou jízdu po dálnici. Tyto polohy byly analyzovány z hlediska možnosti otáčení s volantem a poskytnutí rozsahu otočení v daných pozicích. Pro experimentální měření byl vytvořen dotazník pro řidiče osobních vozidel, ze kterého byly následně vyhodnoceny odpovědi pro sestavení nejčastějších stylů držení volantu. Z vybraných stylů držení volantu byly provedeny testovací jízdy, jež sloužily ke zjištění doby potřebné pro manévrování, případně pro potřebnou změnu dlaní na volantu z důvodu provedení manévru.

This master’s thesis deals with the position of the hands on the steering wheel and its impact on the driving manoeuvre time. In the theoretical part, the correct sitting position of the driver, his seat and steering wheel settings were described. Furthermore, the analysis of the initial positions of the palms on the steering wheel was carried out as well as the positions that are recommended for quiet driving on the highway. These positions were analysed in terms of the ability to turn the steering wheel and to provide a range of turning in given positions. For the experimental measurements, a questionnaire for the passenger vehicle drivers was created. The responses were evaluated to construct the most common hand positions on the steering wheel. From the selected positions, test drives were conducted to determine the required time for manoeuvring or the time required for change of hand positions on the steering wheel to perform the manoeuvre.
Influence of Steering Wheel Holding Techniques on Length of Driving Maneuver
Keywords: Držení volantu; jízdní manévr; doba manévru; řidič; pozice rukou; Steering wheel position; driving manoeuvre; manoeuvre time; driver; hand position