Datové sběrnice v automobilovém průmyslu - Kohout, Robin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na porovnání používaných datových sběrnic v automobilovém průmyslu z hlediska vhodnosti použití a cenové náročnosti. Po úvodní části, která představuje historii a technické parametry datových sběrnic, následuje popis sběrnic CAN, LIN, MOST, FlexRay a Ethernet, který obsahuje základní informace, režim komunikace, způsob propojení, průběh přenosu a vhodnost aplikace dané sběrnice. V závěru práce je vytvořena tabulka, jež umožňuje čtenáři získat přehled o vlastnostech jednotlivých sběrnic a poskytuje mu užitečné informace pro správnou volbu sběrnice v závislosti na konkrétních potřebách a požadavcích aplikace.

This bachelor thesis focuses on the comparison of data buses used in the automotive industry in terms of suitability of use and cost. After an introductory section that presents the history and technical parameters of data buses, a description of CAN, LIN, MOST, FlexRay and Ethernet buses follows, which includes basic information, communication mode, connection method, transmission flow and application of the data bus. The final part of the thesis includes a table that allows the reader to get a quick overview of the characteristics of each bus and provides useful information for the correct selection of the bus depending on the specific needs and requirements of the application.
Communication Buses in Automotive
Keywords: Datová sběrnice; CAN BUS; LIN; FlexRay; MOST; automobilový Ethernet; Data bus; CAN BUS; LIN; FlexRay; MOST; automotive Ethernet