Úroky z půjček a úvěrů a jejich daňová uznatelnost v konkrétní OS - Bednářová, Kamila (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2010)
Bakalářská práce pojednává o problémech obchodních společností, které jim vznikají v souvislosti s přijímáním úvěrů a půjček a zejména s posouzením nákladových úroků z pohledu daňové uznatelnosti pro účely daně z příjmů právnických osob. Obsahuje návody k aplikaci příslušných ustanovení zákonů. Dále obsahuje návrhy optimalizace složení půjček a úvěrů s ohledem na daňový dopad. Tím napomáhá konkrétním obchodním společnostem k dosažení větších úspor.

This bachelor’s thesis deals with issues that occur in companies in relation to accepting credits and loans, and especially, to evaluating cost interests from the point of view of income tax allowance for the purpose of income tax of a legal entity. Instructions on how to apply relevant legal regulations are contained herein. Further on, there are suggestions included on how to optimize loans and credits structures with respect to their tax impact. Thus, it helps concrete companies reach higher savings.
Loan Interest and Interest Charged on. Their Impact in Income Tax in Concrete Company
Keywords: daň z příjmů; daňová uznatelnost; náklad; úvěr; půjčka; úrok; income tax; tax allowance; cost; credit; loan; interest