Stárnutí inkoustového tisku vlivem ozonu - Pasečná, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem ozónu na inkoustový tisk. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o způsobu tisku, materiálech pro inkoustový tisk, vlivech prostředí na degradaci výtisků a způsobech hodnocení degradace. Byla připravena testovací škála obsa¬hující 108 barevných polí C, M, Y a jejich přetisků, která byla vytištěna na dva typy papíru pro inkoustový tisk a podrobena urychlenému stárnutí vlivem ozónu o různé koncentraci. Z naměřených spektrálních dat byly počítány optické hustoty, La*b* souřadnice a barvová odchylka. Byla zjištěna a diskutována změna barev inkoustů po působení ozónu. Byla studována platnost recipročního zákona při působení ozónu na výtisky. Reciproční chování nebylo potvrzeno u obou typů papíru pro inkoustový tisk.

This thesis is focused on the effect of ozone on ink-jet prints. The knowledge about print technologies, materials for ink-jet printing, influence of environmental factors on the prints degradation and the methods of print lifetime estimation are discussed in the theoretical part of the thesis. Test-charts of 108 samples of C, M, Y primary colours and their overprints were prepared. I used two types of papers designed for ink-jet printing. These samples were exposed the effect of ozone in various concentrations to perform an accelerated aging experiment. Optical density values, La*b* coordinates, colour difference values were calculated from the measured spectral data. Changes of colours of the ink due to ozone exposure were determined and discussed. The validity of the reciprocal law due to ozone exposure was studied, too. The reciprocal behaviour was not confirmed for both types of the studied papers.
Inkjet prints ageing by ozone and light
Keywords: Inkoustový tisk; ozón; urychlené stárnutí; polutant; Inkjet printing; ozone; accelerating ageing; gas-fading