Chaos a diferenciální rovnice se zpožděním - Zlámal, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato práce se zabývá dynamickými systémy vykazujícími chaotické chování a diferenciálními rovnicemi se zpožděním. Zkoumá jaký vliv má zpoždění na chaotický systém, v našem případě budeme pozorovat Lorenzův systém se zpožděním v různých členech. A také se zabývá generováním chaosu v nechaotických systémech.

This thesis is about dynamical systems exhibiting chaotic behavior and delayed differential equations. It analyzes effect of delay in chaotic system, in our case it will be Lorenz's system delayed in various terms. And it also deals with generation of chaos in non-chaotic systems.
Chaos and delay differential equations
Keywords: Dynamický systém; chaotické chování; diferenciální rovnice se zpožděním; Lorenzův systém; anti-kontrola chaosu; Dynamic system; chaotic behaviour; delayed differential equations; Lorenz's system; anticontrol of chaos