Bezpečnost provozu chladicích technologií na zimních stadionech - Puskeilerová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Disertační práce se zabývá problematikou bezpečnosti provozu čpavkových chladicích technologií na zimních stadionech. Práce je zaměřena na moţnosti posuzování a řízení rizik při provozu chladicích technologií. V úvodních kapitolách práce jsou popsány základní faktory ovlivňující bezpečnost zimních stadionů včetně moţných přístupů k realizaci chladicí technologie včetně jejich výhod a nevýhod. V následující části jsou zimní stadiony rozděleny do tříd s ohledem na předpoklady bezpečného provozu. Dále je proveden rozbor současného legislativního a normativního rámce pro bezpečný provoz zimních stadionů. Nejsou opomenuty ani metody posuzování a modelování přijatelnosti společenského rizika. V hlavní části práce je pak představena metoda STADION_01 určená k posuzování schopnosti daného subjektu řídit provozní rizika. Součástí prezentace jsou i výsledky získané u vybraných zařízení. Důraz je kladen na řízení rizik z hlediska trvalého a dlouhodobě udrţitelného bezpečného provozu technologie chlazení.

he thesis deals with safe operation of ammonia refrigeration technologies on ice pools in the Czech Republic. This thesis focuses on the possibility of evaluation and risk operation management. The thesis starts with a summary of basic factors affecting safe operation on ice pools. This includes also possible ways how to realize the ammonia refrigeration technology including week and strong part of different access. The ice pool are splitted into tree groups based on a precondition for a safe operation. Next, there is done analysis of current legal and directive frame for safe operation of ice pools in the Czech Republic. There are also included a methods for evaluation and simulation of risk for ihabittants. There is named a metod STADION_01 dedicated to evaluate a capability of tested companies to manage operations risk. Practical experience with evaluation are included. The metod stress, that is important to keep long-lasting and pernament safe operation of ammonia refrigeration.
Ammonia Refrigeration Safe Operation on Ice Pools
Keywords: Zimní stadiony; čpavkové chlazení; hodnocení rizik; řízení rizik; bezpečnost provozu; Ice pools; ammonia refrigeration; risk evaluation; risk management; safe operation