Alternativní řešení a pevnostní kontrola mechanických česlí - Sommer, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá novým návrhem mechanicky stíraných česlí. Cílem bylo navrhnout vlastní konkurenční návrh vůči již existujícímu řešení firmy INKOS a.s. V úvodní teoretické části je vypracovaná rešerše zařízení pracujících v obdobných podmínkách. Zjištěné poznatky posloužily jako inspirace pro nový návrh. Jeho základ konstrukčně vychází z již osvědčených realizovaných projektů, ale využívá také nových mechanických principů a je doplněný o nové funkce. Praktická část popisuje analytické výpočty, pomocí kterých byly zjištěny vznikající síly v sestavě při chodu zařízení. Na základě výsledků těchto výpočtů byla provedena pevnostní analýza důležitých součástí pomocí metody konečných prvků. Výsledkem je návrh a optimalizace nového zařízení včetně konstrukční dokumentace a podkladů pro jeho další vývoj.

This master’s thesis deals with a new design of bar screens. The goal was to come up with an alternative design to already existing device by INKOS a. s. In the first part, there is a summary of various machines working in similiar conditions. The insights gained by this research influenced the design of the new device. It utilizes well proven solutions from previous projects, but some of these were reworked and a few new functions were added. Second part of the thesis describes the analytical solutions, which were used to determine the forces in the assembly during the operation of the device. Based on the results of these calculations, a strength analysis of important components was performed using the finite element method. The result of this thesis is the design and optimization of new bar screens, including engineering drawings and tools for its further development.
Alternative solution and strength check of mechanical screens
Keywords: mechanické předčištění odpadních vod; strojně stírané česle; hrubé jemné předčištění; čistírna odpadních vod; ČOV; malá vodní elektrárna; MVE; lanové; drapákové; řetězové; vozíkové; hřebenové; zahnuté; pásové; česličky; česlicový pás; samočistící česle; hrablo; stírací lišta; česlicová mříž; průlina; nátokový žlab; water; wastewater pretreatment; screens; chain bar screens; mechanical screenings; rake bar; electric motor; cleaner machine; trash racks; roller chain; fine screen; coarse screen; mechanical trash rack cleaner machine; screens; trash rack cleaning machine; mechanical cleaning; hydroelectric power plant station; hydropower; sewage