Návrh zabezpečení systému dálkového měření kvality dodávky elektrické energie - Jakubíček, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Bakalářská práce v první kapitole objasňuje pojem kvalita elektrické energie a některé její parametry. Dále jsou uvedeny používané systémy dálkového sběru dat a aktuální směr vývinu těchto systémů. Ve třetí kapitole jsou popsány symetrické a asymetrické kryptografické systémy a jejich hlavní představitelé. Z asymetrických systémů je popsán princip výpočtu RSA a Diffie– Hellmana. Čtvrtá kapitola se zabývá vybranými knihovnami, které umí počítat s velkými čísly. Je provedena realizace ustavení klíčů pomocí Diffie–Hellmana s těmito knihovnami a následné měření, zda optimalizovaná knihovna je rychlejší, než ostatní knihovny. Na závěr je provedeno zhodnocení použitých knihoven z hlediska jejich rychlosti a paměťové náročnosti. V příloze je také návod na instalaci knihoven BigDigits, GMP a OpenSSL ve Visual Studiu 2010.

Bachelor thesis in the first chapter deals with the concept of quality of electric power and its parameters. The next chapter is focused on systems that used remote data collection and the current direction of evolution of these systems. The third of the thesis discusses the symmetric and asymmetric cryptographic systems and their main representatives. The asymmetric system is described by the principle of calculating RSA and Diffie–Hellman. The next part deals with selected libraries that can count large numbers. Through the establishment of key using the Diffie–Hellman with these libraries and the subsequent measurement should be proved whether optimized library is faster than the other libraries. The evaluation of the used library in terms of speed and memory consumption is inculded in the final chapter. The appendix include installation instructions for the libraries BigDigits, GMP and OpenSSL in Visual Studio 2010.
Security design for system of remote quality measurement of electric power
Keywords: Kvalita elektrické energie; kryptografie; asymetrický kryptosystém; Diffie–Hellmanův protokol; BigDigits; GMP; OpenSSL.; Quality of electric power; cryptography; asymmetric cryptosystem; Diffie–Hellman protocol; BigDigits; GMP; OpenSSL.