Štípací stroj na dřevo - Hoplíček, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Mezi cíle bakalářské práce patří rešerše známých variant konstrukcí štípacích strojů na dřevo, porovnání mechanických a hydraulických pohonů těchto strojních zařízení. Posledním cílem je výpočtový a konstrukční návrh vlastního štípacího stroje. Je navržen hydraulický štípací stroj s vertikální koncepcí rámu. Stroj je navržen pro štípání bukového a dubového dřeva s maximálním průměrem 300 mm a délkou 1000 mm. Je vypočtena potřebná štípací síla, navrhnut a zkontrolován rám, navržen hydraulický obvod stroje a zkonstruován štípací klín. Součástí práce je výkres sestavení štípacího stroje a výkres sestavení rámu stroje.

The objectives of bachelor´s thesis are following: Research of known designs of woodsplitting machines, comparison mechanically to hydraulically driven machines, computation and design of own wood-splitting machine. It is designed hydraulic machine with vertical structure. The machine is designed for splitting beech and oak wood with a maximum diameter of 300 mm and length of 1000 mm. It is calculated the maximum splitting force, designed and checked the frame, designed hydraulic circuit and splitting wedge. Bachelor´s thesis contains the assembly drawings of wood-splitting machine and the frame.
Wood-splitting machine
Keywords: štípací stroj; rám; hydraulický obvod; přímočarý hydromotor; hydrogenerátor; štípací klín; wood-splitting machine; frame; hydraulic circuit; linear hydraulic motor; pump; splitting wedge