E-learningový kurz na FCH, jehož obsahem je vytvořená metodika pro podporu online výuky, distančního vzděláváním a blended learningu a tvorbu učebních opor pro tuto výuku - Pernica, Jan; Vítámvásová, Lucie; Volf, Filip; Svojanovská, Renata (VUT v Brně, 2023)
Vytvořený e-learningový kurz s názvem „Metodika v oblasti distanční výuky, online výuky a blended learning na FCH VUT“ byl vytvořen pro účely pedagogů na Fakultě chemické Vysokého učení technického v Brně, kteří připravují či inovují e-learningové kurzy pro studenty všech studijních programů. Kurz je sám o sobě připraven tak, aby splňoval požadavky na e-learningový kurz a jeho podoba poskytuje vodítko, jak takový kurz může vypadat. Vlastní obsah kurzu není statický, ale bude průběžně doplňován a inovován. V úvodních částech jsou studující uvedeni do problematiky a seznámeni se základními pojmy a úrovněmi e-learningu s důrazem na blended learning. Kurz je řazen chronologicky tak, jak by měli vyučující postupovat při tvorbě kurzů vlastních. Nejprve jsou tedy rozebírány okolnosti plánování kurzu, následně tvorby studijních opor a až poté jsou rozebírány testy a autotesty. Další část je věnována otázkám motivace a interaktivity ve studiu. V poslední části se zaměřuje kurz na proces vedení studiem. Součástí kurzu jsou i doplňkové materiály a kontakty na pracovníky e-Týmu Fakulty chemické, kteří jsou vyučujícím k dispozici při přípravě jejich výukových materiálů, např. animací, sazbě textů a videí.
Keywords: rozvoj kompetencí; metodika; e-learning; online výuka; distanční vzdělávání; blended learning