Návrh konstrukce hobby frézky - Valášek, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Tato práce se v úvodní části zabývá popisem jednotlivých prvků konstrukce a řízení CNC strojů. U jednotlivých částí je stručně popsán princip jejich funkce, vlastnosti a možná aplikace na hobby stroji. Dále je provedena stručná analýza komerčně vyráběných CNC frézek, které se dají pořídit na tuzemském či zahraničním trhu za účelem frézování dřeva, případně hliníku. Stěžením cílem práce je návrh vlastního řešení CNC frézky pro nekomerční užití. Nejdříve jsou vytvořena tři různá koncepční řešení. Poté je jedno z nich hlouběji rozpracováno a přetvořeno na kompletní návrh. Tento návrh je poté podroben numerické simulaci pro předběžné určení tuhosti stroje a schopnosti obrábět hliník. Výsledek této simulace potvrzuje možné užití stroje pro frézování hliníkových slitin. Deformace při možném obrábění hliníku za předem stanovených podmínek je dle simulace maximálně 0,18 mm. V poslední části práce byla provedena cenová kalkulace, určující orientační náklady na výrobu stroje na 75 000 Kč. Součástí práce je kompletní výkresová dokumentace mechanických částí stroje.

At the introductory part, this thesis deals with description of individual parts of construction and control of CNC machine. Individual parts are described by vievpoint of principle of function, attributes and possibility of implementation on hobby machine. Furthermore is performed brief analysis of commercially manufactured CNC milling machines, which can be purchased on domestic and foreing markets for a purpose of milling wood and eventally aluminuum alloys. Main purpose of thesis is custom desing of CNC milling machine for non-commercial use. Three draft proposals are created first. Then one of them is developen into complete proposal. This design is then subjected to numerical simulation to pre-determine the machine's stiffness and ability to milling aluminium. The result of this simulation confirms the possible use of the machine for milling aluminium alloys. According to the simulation, the maximum deformation for possible machining of aluminium under predetermined conditions is 0.18 mm. In the last part of the work a price calculation was made, determining the approximate cost of the machine production at 75 000 CZK. The work includes a complete drawing documentation of the mechanical parts of the machine.
Hobby milling machine design
Keywords: Hobby frézka; Mach3; lineární vedení; krokové motory; frézování; Hobby milling machine; Mach3; linear guide; step motor; milling