Implementace nástroje Honeypot pro sledování a analýzu síťových útoků - Němeček, Ladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Náplní této práce je popis a rozdělení škodlivého software. Rozebrány jsou způsoby síťových útoků a ochrana proti nim. Popisuje také, jak útoky detekovat a analyzovat pomocí vhodných nástrojů. Další část práce je věnována tématu honeypotů a možnostmi detekce za pomoci tohoto software. Konkrétně se pak jedná o nástroj Argos. Je popsána jeho instalace, použití a způsob detekce. Dále je v práci popsáno, jak zabezpečit honeypot proti zneužití útočníkem. V neposlední řadě práce také obsahuje výsledky monitorování síťového provozu, útoky na honeypot a popisuje log soubory, kterými Argos interpretuje výsledky detekce útoků.

The goal of this thesis is to describe and categorize the malicious software. Thesis deals with the network attacks and the protection against them as well as how to detect and analyze the attack by the eligible tools. The next part of the thesis deals with the honeypot topic and the possibilities of detection using this software, specifically then the Argos tool. The installation, usage, and the methods of detection of the tool are also being described. The next chapter describes how to secure the honeypot against abuse. Last but not least, the thesis also contains the results of the network monitoring, attacks on the honeypot, and describes the log files used by Argos to interpret the results of the attack detection.
Implementation of Honeypot tool for monitoring and analysis of network attacks
Keywords: malware; bezpečnost; síťové útoky; analýza a detekce útoků; honeypot; Argos; malware; security; network attacks; analysis and detection of attacks; honeypot; Argos