Areál malého a středního podnikání Víchov - Žůrková, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Předmětem bakalářské práce je návrh areálu malého a středního podnikání v obci Víchov, která se nachází v Plzeňském kraji. Iniciativou pro návrh je vytvoření nových pracovních příležitostí, které jsou v blízkém okolí značně omezeny. Součástí areálu jsou dvě výrobní haly a administrativní budova, která je předmětem podrobné projektové dokumentace. Každá výrobní hala sestává z šesti navzájem propojitelných jednotek, které jsou opláštěné šedými sendvičovými panely a vizuálně odlišeny průsvitnými barevnými polykarbonátovými panely pod sedlovou střešní konstrukcí s vykrojením do V. Stejný motiv je použit pro střešní konstrukci nad vstupní halou administrativní budovy a má evokovat první písmeno vesnice ve které se stavba nachází – Víchov. Ve zmíněné vstupní hale se nachází točité ocelové schodiště, které je řešeno v rámci architektonického detailu. Opláštění administrativní budovy je řešeno provětrávanou fasádou z cihelných bloků, která v kombinaci s lakovanou ocelí a prosklenou vstupní halou evokuje průmysl v jeho surové podobě. Ploché střechy nacházející se na bočních křídlech administrativní budovy jsou řešeny jako vegetační z důvodu navrácení zeleně na zastavěné plochy a zodpovědnějšímu nakládání s dešťovou vodou. Areál je navržen tak, aby umožňoval snadný přístup a provoz osobních i nákladních vozidel v rámci areálu pomocí nových účelových komunikací, zajistil parkovací plochy pro pracovníky a návštěvníky areálu a umožňoval pěší přechod mezi budovami pomocí chodníků a venkovních schodišť. Součástí řešení je i doplnění stávající zeleně a výsadba nového stromořadí pro částečnou eliminaci hluku z provozu areálu do vesnice.

The subject of this bachelor’s thesis is the design of complex for small and medium sized businesses in village Víchov, situated in Plzeňský kraj. The initial idea was the creation of new work opportunities, which are considerably limited in the neighbouring area. The complex consists of two factory floors and an administration building, that is a subject of the project documentation. Each factory floor consists of six connectable units, which are sheathed in grey sandwich panels and visually differentiated by translucent coloured polycarbonate panels under the gable roof with a V cut out of it. Same motive is used for roof above the entrance hall of the administration building, and should evoke the first letter of the village, that the complex is situated in – Víchov. In the already mentioned entrance hall there is a spiral steel staircase, which is resolved as the architectural detail as the separate part of the thesis. For sheathing of the administration building is used a ventilated facade system from brick blocks, which in combination with painted steel and glass entrance hall evokes industry in its purest form. Flat roofs of the side wings of the administration building are designed as vegetative to minimize the loss of greenery because of building-up of the area and as a more responsible way to preserve rainwater. Complex is designed to enable easy access and transportation within and in and out of the complex not only for automobiles but also for trucks, to ensure the parking lots for workers and visitors of the complex and to enable transport by foot between the buildings with exploit of sidewalks and outdoor staircases. Part of the design is also replenishing the greenery and creating a new tree colonnade that should at least partially eliminate the noise from the service of the complex.
Small and medium-sized business complex Víchov
Keywords: Průmyslový areál; Víchov; areál malého a středního podnikání; administrativní budova; točité ocelové schodiště; vegetační střecha; Industrial complex; Víchov; small and medium sized business complex; administration building; spiral steel staircase; vegetative roof