Optimalizace obráběcího procesu s průmyslovou aplikací na obráběcím centru - Soukupová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato diplomová práce byla vypracována v průmyslovém kontextu, během stáže ve firmě Metso. Zlepšení obráběcího procesu zajišťovacích šroubů bylo cílem této práce, aby byla umožněna budoucí automatizace zakládání obrobku do stroje. Zlepšení bylo zhodnoceno na základě úrovně autonomie během obrábění, eliminace neprogramovaných zastavení stroje operátorem a dostačujícího odvodu třísek. Implementace automatických systému do číslicově řízeného obráběcího centra umožňuje zvýšení produktivity. Před automatizováním obráběcího procesu však musí být proces optimalizován. Zejména dostatečná fragmentace třísek a jejich evakuace jsou klíčové. Dlouhé nedělené třísky můžou poškodit systémy jako například automatický měnič nástrojů, dopravník třísek nebo průmyslového robota. Dostatečná lámavost třísek může být zaručena správným výběrem technologie a strategie obrábění, výběrem řezného nástroje a řezných podmínek pro daný materiál obrobku.

This diploma work was elaborated in industrial context during an internship at the company Metso. Optimising machining process of components called locking bolts was set as a goal to allow future project of workpiece feed automation. Optimising was evaluated by the level of autonomy, elimination of unprogrammed interventions of the machine’s operator and sufficient chip evacuation. Implementation of automatic systems to a CNC machining centre allows increase in productivity. Before automation of machining process, the machining needs to be optimised. Especially good chip fragmentation and evacuation is important. Long unfragmented chips can damage systems the like the automatic tool changer, chip conveyor or industrial robot. Sufficient chip fragmentation is given by choosing a machining technology and strategy, correct cutting tools and correct cutting conditions for given workpiece material.
Optimisation of machining process for an industrial application and a CNC machining centre
Keywords: třískové obrábění; CNC obrábění; soustružení; frézování; trochoidní frézování; automatizace; optimalizace; šroub; závity; machining by cutting; CNC machining; turning; milling; trochoidal milling; automation; optimisation; bolt; threads