Tvorba modelu systému FVE – elektrický ohřev užitkové vody - Sochor, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Tato práce se zabývá návrhem modelu fotovoltaické elektrárny pro ohřev užitkové vody v programu PSCAD. V teoretické části práce je proveden rozbor zapojení fotovoltaických systémů vzhledem k distribuční soustavě. Poté je proveden popis vybraných konceptů systému pro ohřev užitkové vody. Následně je matematicky popsán fotovoltaický článek a vliv různých parametrů na jeho zatěžovací charakteristiku. Také jsou popsány základní topologie DC-DC měničů. S těmito měniči souvisí i jejich řízení, a proto jsou popsány základní algoritmy MPPT. Praktická část se zabývá návrhem vybraných konceptů systémů pro ohřev užitkové vody v programu PSCAD. Jsou také provedeny základní simulace chování těchto systémů, zvláště pak závislost na intenzitě slunečního záření a teplotě panelů. Simulace jsou v závěru zhodnoceny.

This thesis deals with designing of a model of a photovoltaic system for domestic water heating in program PSCAD. In theoretical part, an analysis of photovoltaic systems regarding their connection to electrical grid is made. Then a description of chosen concepts of photovoltaic systems for domestic water heating is made. Furthemore, a photovoltaic cell is described with regard to its mathematical description and influence of different parameters on its volt-ampere characteristics. Also, a common topologies of DC-DC converters are described. Control is also related to these converters, that is why a fundamental MPPT algorithms are described. Practical part deals with designing of chosen concepts of photovoltaic systems for domestic water heating in program PSCAD. A basic simulations with regard to behavior of these systems are performed, especially a relationship with respect to irradiance and temperature. Simulations are then discussed in the conclusion.
The development of the model of PV system for electric water heating
Keywords: Fotovoltaický článek; MPPT; Užitková voda; PSCAD; Fotovoltaický ohřev vody; ohřev vody; Photovoltaic cell; MPPT; domestic hot water; PSCAD; Photovoltaic water heating; water heating