Nedestruktivní zjišťování vlastností betonu předpjatých nosníků - Mikulec, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Diplomová práce pojednává o nedestruktivních metodách zkoušení a zjišťování vlastností předpjatého betonu. První část se věnuje úvodu do problematiky předpjatého betonu, jeho podstatě a materiálovým vlastnostem. V další části jsou popsány nedestruktivní diagnostické metody použité v praktické části – ultrazvuková impulsová metoda, rezonanční metoda a tvrdoměrná odrazová metoda. Pro výpočet kalibrace jsou popsány destruktivní zkoušky na tělesech. Dále následuje praktická část, kde je popsán zkoušený prvek - vazník, jeho výroba, skladování a provedené zkoušky. Z výsledků zkoušek jsou pak vypočteny hledané hodnoty a porovnávány výsledky dle jednotlivých postupů uvedených v normách. Poslední část se věnuje výpočtu vzepětí vazníku a ztrátám předpětí.

The masers’s thesis is about the methods of non-destructive testing and about determining the properties of prestressed concrete. The first part pursues an introduction on the prestressed concrete, its essence and material properties. The next section describes the non-destructive diagnostic methods used in the practical part – the ultrasound impulse method, the resonance method and the rebound hardness test method. There are described destructive tests on the specimens for the calculation of the calibration. This is followed by a practical part, which describes the item tested - truss, its manufacturing, storage, and perform the test. Then search value are calculated from the test results and results are compared according to various procedures specified in the standards. The last section is devoted to the calculation of camber truss and loss of preload.
Non-destructive properties detection of concrete of prestressed beams
Keywords: Nedestruktivní zkoušení; tvrdoměrné zkoušení; OriginalSchmidt; SilverSchmidt; ultrazvuková impulsová metoda; rezonanční metoda; předem předpjatý beton.; Non-destructive testing; hardness testing; OriginalSchmidt; SilverSchmidt; ultrasonic pulce method; resonance method; pre prestressed concrete.