Zdaňování manželů na dani z příjmů fyzických osob - Vránová, Monika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2007)
Ve své bakalářské práci autorka navrhuje optimální řešení zdanění příjmů manželů. Autorka se zaměřuje především na institut společného zdanění manželů jako takový. První část práce je teoretická, na níž navazuje modelový příklad manželů s dětmi. Následuje vyhodnocení, které z dříve uvedených možností lze v modelovém příkladu využít. V závěru se autorka mimo jiné věnuje i aktuální daňové reformě veřejných financí a možnému konci společného zdanění manželů.

In this bachelor's thesis the author proposes an optimized alternative of joint assessment. The author concentrates, in the first place, at the joint assessment as such. The first part is purely theoretical, followed by a model situation demonstrated on a family with children. The final part includes an evaluation of what options can be used in the previous model situation. In the conclusion the author comments also on the current public finance and tax reform in relation to possible end to joint assessment.
Taxation of Married Couples
Keywords: Daň; poplatník daně; daňové přiznání; finanční úřad; penále.; Assessment; taxpayer; declaration of taxes; tax office; penalty.