Návrh výroby držáku klimatizace - Šproch, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Držák venkovních klimatizačních jednotek je vyroben z ocelového plechu 11 321.21 tloušťky 2mm. Výrobní série činí 2000 ks/rok. Držák je vyráběn technologií vysekávání na CNC stroji a ohýbán na CNC ohraňovacím lise. Polotovarem je tabule plechu (2 x 2000 x 1000 mm). Součástí řešení je návrh osazení jednotlivých dílů vysekávacími nástroji, rozmístění dílů na tabuli plechu, návrh vhodných ohraňovacích razníků a matric. V závěru práce je uvedeno ekonomické hodnocení.

The holder of outdoor air-conditioning units are made out of steel 11 321.21 with 2mm thickness. The production quantity is 2000 units / year. The holder is produced using CNC machine for cutting and bending on CNC press brake. The semi-finished product is a metal sheet (2 x 2000 x 1000 mm). Part of this diploma thesis is to design of the population with the punching tools, the layout of parts on the metal sheet and design of appropriate press brake punches and dies. The conclusion contains economic evaluation of the proposed solution.
Production of air conditioning holder
Keywords: Držák klimatizace; ocel 11 321.21; vysekávání; ohraňování; Air conditioning holder; steel 11 321.21; punching; press-brake bending